Spectaculair nieuw parcours voor de DutchSupercross

Zomaar een rijtje plaatsen in Europa: Zuidbroek, Stuttgart, Tampere, Parijs, Lyon, Chemnitz, Genève, Grenoble, Dortmund, Manchester, Newcastle, Birmingham, Belfast, Londen, Sheffield, Herning.

Allemaal grote plaatsen. Zuidbroek lijkt een vreemde in dit rijtje. Wel de start van het 2017/2018 internationale supercross seizoen in Europa. Na Zuidbroek trekken de rijders, in de maanden november tot februari, door Europa om in grote stadions hun kunsten te vertonen. Supercross is populair en menig SX event is vooraf al compleet uitverkocht. Voor Zuidbroek zijn nog kaarten verkrijgbaar. Online te bestellen via de website www.dutchsupercross.test.motocrossplanet.nl.

Nieuw circuit
Dit jaar krijgen de coureurs een compleet nieuw circuit voorgeschoteld. De Eurohal, achter het Hotel V.d. Valk in Zuidbroek, is dan niet het grootste stadion maar de “bak” waarin het circuit komt te liggen heeft wel vrijwel dezelfde afmetingen als in de Schleyerhalle in Stuttgart of de Westfalenhalle in Dortmund. Ook de circuitbouwer is dezelfde als bij vele andere wedstrijden, de voormalig Belgische Supercross en Motocross piloot Freddy Verherstraeten. Verherstraeten is ook verantwoordelijk voor de banen tijdens de ADAC SX Cup Serie die een week na Zuidbroek start in het Zuid-Duitse Stuttgart. Hij en zijn team weten als geen ander hoe een uitdagend, spectaculair maar ook veilig circuit eruit dient te zien zodat de crossers hun sport op het allerhoogste niveau kunnen beoefenen en het publiek kan smullen van mooie races. Extra complicatie voor Verherstraeten is dat Dutchsupercross ook startgelegenheid biedt aan de breedte sport, dus de nationale en regionale crossers. Die moeten op een leuke en veilige manier hun sport kunnen bedrijven terwijl de baan wel zeer uitdagend moet zijn voor de internationale rijders. Dat gaf wat denkwerk voor Verherstraeten maar zoals altijd mag het resultaat, op papier althans, er zijn. Een mooie plattegrond van een interessante baan die alles heeft dat een SX-parcours moet hebben. Het is nu aan de jongens op de graafmachines en shovels om het zo te realiseren in de Eurohal zodat wij op 3, 4 en 5 november kunnen genieten.

De start van het circuit is verlegd naar centraal in de hal zodat iedereen van alle zijden een goed zicht heeft de altijd spannende start. Het is natuurlijk wat als 15 crossers tegelijkertijd het gas opendraaien en op de bocht afstuiven. Altijd een adembenemend moment. Verder kent de baan veel grote sprongen, waaronder een aantal triples (driedubbele sprong) en een hoge tafelberg. In een SX-circuit horen ook de befaamde woops, een sectie met kleine heuvels waar de goede crossers vol gas over de topjes van de heuvels weten te rijden maar de mindere goden handen en voeten nodig hebben. Ook die ontbreekt niet.

Rijders
Sake Lemstra en zijn partners doen hun best om een sterk deelnemersveld naar Zuidbroek te lokken.

Pol Motors was er als de kippen bij om wat weken geleden al hun toppiloot voor de SX1 te contracteren. De Fin Harri Kullas zal de kleuren van Pol Motors verdedigen. Kullas is een erkende SX specialist die na Zuidbroek “on tour” zal gaan door Europa. Kullas komt naar Zuidbroek om te winnen, en dat kan hij zeker, al zal de tegenstand niet mals zijn. De rijder die voor Pol Motors bij de SX2 aan de start zal komen is de Fransman Theo Roptin. Roptin zal rijden op een Husqvarna FC250 en, zoals we van Pol Motors gewend zijn, zal deze flink van zijn plaats komen in de Eurohal. De vorige winter reed Mike Kras op de Husqvarna van Pol Motors en was altijd voorin te vinden in de Nederlandse supercrossen. De Fransen hoeven we op het gebied van supercross niets te vertellen. Al jaren hebben de Fransen een eigen SX-kampioenschap en met de Supecross du Paris één van de grootste SX-evenementen in Europa. Naast de Amerikanen zijn de Fransen toonaangevend in deze klasse van de motorsport. Dit jaar is Roptin actief in de Franse SX Tour waarbij hij onlangs in de wedstrijd in Tremblade achtste werd in de SX2 klasse. In dit kampioenschap was hij regelmatig aan het strijden met Julien Lebeau, een rijder die vorig jaar voor de podiumplaatsen meestreed in Zuidbroek en in de Duitse ADAC SX Cup Serie. Met Roptin in de SX2 klasse heeft Pol motors absoluut een goede rijder in de SX2 klasse. Maar Pol Motors wil meer. Zij komen niet alleen met Kullas en Roptin aan de start. ‘’We zijn nog met meer rijders in gesprek en we hopen binnenkort de volgende rijder bekend te kunnen maken,’’ vertelt Ties Pol.

Sake Lemstra, verantwoordelijk voor het deelnemersveld, is ervan overtuigd dat SX Zuidbroek opnieuw een zeer sterk deelnemersveld zal hebben. “Dat was eerdere jaren ook zo en dat wordt dit jaar niet anders. Wij hebben goede contacten met de rijders en de teams en zeker gezien het feit dat onze supercross juist één week eerder is dan de start van de prestigieuze Duitse serie en de baan door Verherstraeten is aangelegd betekent dat veel teams interesse hebben om bij ons te komen rijden. Maar zoals alle jaren zullen de contracten pas kort voor het evenement rond komen. Houdt daarom onze website in de gaten voor updates”, aldus Sake Lemtra.

Info en tickets
Alle informatie over de Dutch Supercross Zuidbroek is te vinden op de website www.dutchsupercross.test.motocrossplanet.nl en op Facebook @Dutchsupercross. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje, koop je tickets online.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search